onsdag 16 oktober 2013

Det svåraste ordet att säga..


är Nej!

Detta lilla ord som kan bära emot så mycket, som skapar obehag och olust… Folk blir ju så glada av att ordet JA! Vi vill ju inte såra någon, eller kränka… Det finns tom ett ord för oss ja- sägare inom coachingens värld, det kallas för att ”tjäna andra”. Vi går igång på det, att tjäna andra, vi blir tillfredställda av det, att tjäna andra….känslomässigt i stunden….

Och sen försvinner känslan och det blir tomt… och då sätter vi igång igen….

Jag har tom ett jobb där jag tjänar andra, hela dagarna! Serviceyrket! Det var helt fantastiskt dom första fyra åren.. sen började jag lessna, förstod faktiskt inte varför, det var ju så kul att alla blev glada och tacksamma hela dagarna av att jag kunde lösa deras problem.

Så jag bytte arbetsplats, samma funktion nytt ställe. Och nu var det kul igen! Alla blev glada och jag kände en grym tillfredställelse, denna gång tog det tre år… och jag började tycka att det var tråkigt…att gå till jobbet, mina kollegor var fortfarande glada men jag kände inte samma tillfredställelse längre… Så jag bytte jobb,  samma funktion, ny skola.. igen!!

Nu tror ni väl att jag är helt galen….!!  Kom igen nu samma jobb och exakt samma arbetsplats tre gånger…jo men kollegorna var ju nya =)

Jag tror att vi alla kan känna igen oss, vi byter ut samma saker för att vi tror att det är det som är felet, vi byter kanske partner, med samma typ av personlighet, vi flyttar till ny lägenhet för att det ska bli roligare, vi bygger om, vi bokar alltid vår kalender full med resor varje lov/ semester men vad är eg kärnan???

Kärnan är du!

I vintras hade jag jobbat drygt ett år på mitt nya jobb och nu hade jag panik på riktigt! Jag mådde dåligt innan jag gick till jobbet och en dag brast det fullkomligt. Som tur är har jag underbara kollegor och vi satte oss ner och pratade om min känsla och då slog det mig. Det var inte arbetsplasten eller min prestation det var fel på, jag var bara trött på Service. Jag har sagt Ja till alla så länge och Nej till mig själv!

Och jag säger inte att du ska gå hem och slå näven i bordet och säga -Jag vill skiljas, eller på impuls gå in till chefen och säga upp dig eller radera hälften av vännerna på Facebook....

Att säga Nej handlar om att först öva på de små nejen för att sen våga säga de stora!

Att säga nej till en sak är också att säga ja till något annat! Ett litet Nej för dig, kan vara ett stort Nej för en annan, och tvärtom, du väljer vilka nej du vill börja öva på! Att säga nej handlar om att ta ansvar för sig själv, och att bryta mönster. Du kommer att möta olika reaktioner på detta. Några blir skeptiska till ditt nya jag och andra kommer att heja på! Ett Nej sårar ingen, ej heller kränker, besviken blir kanske personen i stunden och förhoppningsvis respekterar personen också både dig och ditt nej!

I nuläget har jag sagt Nej till 20 % av min tjänst/ inkomst för att testa mig fram till att nå min dröm. Att jobba med människor och vara en del av deras utveckling och livshistoria!

För mig är det både läskigt och svårt, men nu sitter jag här och varje firmadag är lika fantastisk!! Jag får så mycket tillbaka i min egen utveckling och livsresa!

Nu kan jag på riktigt säga JA till Mig, mitt liv och min dröm!

2 kommentarer: