söndag 3 november 2013

Din eller min agenda...


Eller missförstånd helt enkelt.

Har du också upplevt att du och din vän har helt olika mål när du trodde att ni hade samma? Det händer mig då och då… Man ska ex vis julhandla och har sagt att ok jag sa till dessa tre affärer. Japp dit ska jag också! Toppen.. sen visar det sig att personen skulle till fyra till… Eller du tror att du ska få sällskap hem så visar det sig att  hem, var efter ett tag och ytterligare ett stopp.. Eller tjejmiddagen du sett fram emot som tar slut då efterrätten är uppäten… Mm jag tror att ni fattar..

Jodå jag hamnar i dessa situationer ibland, en del kallar det missförstånd, andra förväntningar som inte blir som man tänkt sig… Du kanske tänker att det bara handlar om jag är van att få min vilja igenom och ej är särskilt ” inlyssnande”?  Nja snarare tolkar jag snabbt in svaret  i min ” världsbild” och sen blir jag besviken när den krockar med någon annans som var olik min. Inte bara besviken, sur och arg kan jag bli också.. Ej så smickrande.. Japp jag är lillasyster!

Och jag tror att det är precis så, vi missförstår varandra just pga vår historia, våra önskemål, förväntningar eller farhågor. Vad vi har med oss i bagaget helt enkelt. Det vore ju så mycket enklare om vägen bara var rak.
Missförstånd kan bli rejält obekväma, både i stunden, i känslan och tyvärr ibland i långa loppet. Hur ska jag göra då för att se till att min och andras agendor kan vävas ihop, förebyggas eller helt enkelt undvika alt reda ut missförstånd??

Det handlar om att byta strategi!
Ja det är enkelt att skriva, och fundera kring.. och absolut en utmaning när du väl står inför den. Många saker gör vi ju också på impuls och gammal vana.. bryta mönster är svårt!

Plocka upp några gamla händelser i huvudet och fundera om resultatet blivit annorlunda om du valt en annan strategi?
Kanske, kanske inte.

Missförstånd går att reda ut och lära sig något av om du vågar ställa frågan hur den andra tänkte när det blev annorlunda än vad du tänkt dig. Ej bara tycka/ tro att den andre har fel. Det går även att undvika om du är tydlig från början, med tydlig menar jag inte bara att vara rak, envis  eller påstridig. Nä det krävs två för att dansa tango. Fråga den andra vad den vill och menar… hens agenda helt enkelt.
Själv tänker jag fortsätta att öva på min nya strategi och aldrig mer bli besviken ;)

Och då livet är fullt av missförstånd så finns det massor av tillfällen att öva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar