söndag 13 oktober 2013

Min resa mot en bättre hälsa!


Började för exakt ett år sedan!

I oktober förra året satt jag på en föreläsning  nere i Ronneby med en man som kom att förändra en hel del i mitt liv.

Jag satt där med en kropp som de senaste fem åren haft så många infektioner att jag slutat räkna. Karensdagarna  X antal / år var min vardag och verklighet.  Jag hade fått kämpa för att få till min träning och jag tror tyvärr också att jag hade börjat gilla läget. Så här skulle jag mitt liv se ut.

 Det var inte bara infektioner, min mage var uppkörd och trög, hjärtklappning på nätterna, nästäppa, ansträngningsastma  och AFTE, j-la AFTE!  Den jag led mest av. Har ni inte haft det eller hört talas om det Googla!  Stora sår inne i munnen som gör att det blir svårt att äta och kroppen vill bara sova.
Ju mer föreläsaren pratade, desto mer tänkte jag, å nej vad du än gör screena inte mig… Japp jag satt på en utbildning för PT´s och naprapater..

Han berättade om en klent han haft som svettades på nätterna och var brödberoende.
Brödberoende…. Va? Vad är det??

Alltså svettas på nätterna det gjorde jag emellanåt, floder… vaknade dyngsur och fick byta lakan…men brödberoende, va?’

En Hönökaka till middag istället för lagad mat.. ja men jag var ju hungrig och det gick ju snabbt, varm choklad till också det är ju gott… Muffins, citronmuffins , Hägges ska det vara inget annat och Hemköps färdiga sockerkaka för endast 14.95 =) Småfranska med hushållsost, kärnmjölkslimpa med messmör, rostade mackor med ost… Vaddå brödberoende..?? Vetekakor….Grekisk lantbröd doppat i olja innan maten!  Falu rågrut, utan smör, rakt av! Men brödberoende, nä inte jag inte =)  Vetelängd är också väldigt gott ;)!

Föreläsningen och kursen tog slut och jag reste hem med nya insikter och en rejäl utmaning framför mig!!
Nu började min resa och jag lovar, jag är så brödberoende man kan vara. I början och faktiskt fortfarande ibland, talar bröden till mig.. Snälla kom hit ,köp, ät, du kan ju i alla fall lukta lite.. och det luktar ju så otroligt gott!  Abstinens kallas det visst för …

Det sägs att det kroppen helst vill ha, mår den eg inte bra av… kaffe, godis, cigaretter, alkohol m m… Vilka laster har du??
Nu är det inte bara brödberoendet, jag hade visst en överkänslighet mot gluten också att ta hänsyn till… och dom snabba kolhydraterna som leder till toppar och dalar i humöret….!

Alternativ till fikabröd går hyfsat men lunch på sta´n är ingen hit.. hur många snabbmatställen och cafeer finns det inte med smörgåsar, pastasallader  och pajer…. I alla de sorter… då kan jag bli lite grinig..
Det är klart att jag tycker att det suger emellanåt. Så jag fuskar ibland, jag äter en rostad glutenfri smörgås och jag har hittat glutenfia muffins =).. Allvarligt talat jag känner av i kroppen om det blivit för mycket av det glutenfira och när jag fått i mig för stor mängd av de snabba kolhydraterna,  då får jag bromsa..

Det händer också att jag får ta ett återfall. Just precis man tar ett återfall ej får ett. Det är jag som väljer att köpa, äta och tacka ja när det bjuds. Ansvaret är mitt! Ingen annans!  Och någonstans vet jag vad konsekvenserna blir, jag har bara glömt hur illa det var.
Just nu så minns jag väldigt tydligt varför jag behövde lägga om min kost. Jag sitter här igen med tre fina Afteblåsor i munnen.  

Min resa har bara börjat  och det är inte värt att må fysiskt dåligt bara för att man vill unna sig….!

Det absolut bästa med min kostomläggning är att jag har kraft när jag tränar, det är inte bara viljan längre. Orken finns också!!

 Det tar 21 dagar att ändra en vana/ bryta ett mönster. 3 dagar att falla tillbaka!

1 kommentar:

  1. Du gör ett strongt jobb, se till att slå in matchbollen nu Hillevi, så stark är du nu! Mvh Joakim Dettner

    SvaraRadera